Műhús - Fenntarthatóság és táplálkozás

Műhús - Fenntarthatóság és táplálkozás

A gomba alapú hús egészséges és még a környezetet is védi

2022. május 27. - Üzletfejlesztés

A gomba alapú hús egészséges és még a környezetet is védi

Mivel egyre többen kezdik visszaszorítani a húsfogyasztást – akár egészségügyi, akár környezetvédelmi okokból -, rengeteg növényi alapú húsalternatíva jelent meg a piacon. A Beyond, és az Impossible csak néhány a népszerű márkák közül, amelyek olyan összetevőkből készülnek, mint a borsó és a szója, de most egy új növényi alapú fehérje kezd teret nyerni.

mush.jpg

A gombaalapú húsok állítólag jót tesznek neked és a környezetnek is. De vajon jobbak-e, mint a többi húsalternatíva? Szerencsére a gombaalapú fehérjék nemcsak környezetbarátok és táplálóak – hanem ízletesek is.

A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) kutatói nemrégiben végeztek egy tanulmányt, amely szerint a hús 20 százalékának gombaalapú húsokkal való helyettesítése 2050-ig a felére csökkenthetné az erdőirtást.

“Az élelmezési rendszer a globális üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadának hátterében áll, és a legnagyobb forrást a kérődzők húsának termelése jelenti” – mondta Florian Humpenöder, a PIK kutatója. “A húsuknak a helyettesítése a jövőben jelentősen csökkentheti az élelmiszerrendszer üvegházhatású gázlábnyomát. A jó hír az, hogy az embereknek nem kell attól tartaniuk, hogy a jövőben csak zöldséget ehetnek. Továbbra is ehetnek hamburgereket és hasonlókat, csak azokat a hamburgerpogácsákat már más módon fogják előállítani.”

A gombaalapú húsalternatívák vagy mikrobiális fehérjék ugyanúgy néznek ki és olyan ízűek, mint a hús. Emellett tele vannak fehérjével, és a környezetre gyakorolt hatásuk gyakorlatilag semmi. Az eljárást a 80-as években fejlesztették ki, és az első tényleges gombaalapú fehérjét 2002-ben hagyta jóvá hivatalosan az FDA. De a környezetvédők most abban reménykednek, hogy végre el is terjed ez az egészséges alternatíva.

A PIK csapata egy számítógépes szimulációs modell segítségével vizsgálta meg, hogy milyen környezeti hatásokkal járna a húsok gombaalapú fehérjékkel való helyettesítése. Azt találták, hogy a népességnövekedés, az élelmiszerek, a kereslet, a földhasználat és az étkezési szokások alapján az erdőirtás minden eddiginél nagyobb mértékű lesz, ha nem változik semmi.

A gombákból készült húsok sokkal kevesebb földet és erőforrást igényelnek, mint a szarvasmarhák, és még annál is kevesebbet, mint a többi növényi alapú hús alternatívák alapanyagainak termesztése. Arról nem is beszélve, hogy a gombaalapú húsok előállítása közel sem termel annyi metánt, mint a tehenek és a műtrágya önmagában. (Forrás: greenmatters.com via greendex)

A bejegyzés trackback címe:

https://muhusforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr6317841967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása